دانستنیهای بازار؛ بازار متشکل ارزی
بازار متشکل ارزی، بازاری برای عرضه و تقاضای بیواسطه ارز است که بر معاملات آنی و نقدی اسکناس متمرکز میشود.
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما ، کانون صرافان، کانون بانکهای خصوصی و شورای هماهنگی بانکهای دولتی به عنوان بازیگران اصلی این بازار هستند و بانک مرکزی به عنوان بازیگردان اصلی، نرخ ارز را مدیریت میکند.
نظارت بانک مرکزی بر این بازار به صورت سیستماتیک و غیرمستقیم خواهد بود.
در بازار متشکل ارزی، ارزها به صورت نقد معامله میشوند و نرخها در این بازار بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شده و دستوری نخواهد بود.
خریداران و فروشندگان با سازوکاری مانند بورس، پیش از آغاز معاملات، تقاضاهای خود را ثبت کرده و در نهایت بر اساس نزدیکترین قیمت، معاملات انجام میشود.
در بازار متشکل ارزی قیمت تحت مکانیزم عرضه و تقاضا شکل میگیرد، برخلاف بازار موجود که حد نوسان روزانه برای قیمت وجود ندارد، در بازار متشکل ارزی به دلیل حضور پررنگ تنظیمگر، حد نوسان روزانه وجود دارد.
شناسنامه معاملهگران بازار متشکل ارزی مشخص است؛ چرا که کارگزاران رسمی در آن فعالیت میکنند. در حالیکه در بازار فعلی، علاوه بر بازیگران رسمی، بازیگران غیررسمی نیز حضور دارند. بازیگر بزرگ بازار متشکل نیز بانک مرکزی است که در چارچوب اهداف سیاستگذاریاش میتواند در موقعیتهای خرید و فروش شرکت کند و نرخ و ثبات بازار را به سوی اهدافش پیش ببرد.
اهداف و مزایای ایجاد بازار متشکل ارزی:
شفافیت شکلگیری نرخ تعادلی ارز (بر اساس عرضه و تقاضا)
ایجاد مرجعی برای کشف نرخ و نرخ گذاری با کنترل و نظارت بانک مرکزی
ساماندهی و توسعه بازار نقدی ارز
کوتاه شدن دست دلالان بازار ارز و بازارهای غیررسمی در تعیین نرخ ارز
افزایش شفافیت مالی معاملات و فعالیت بازیگران اصلی بازار ارز
وظیفه بانک مرکزی در قبال بازار متشکل ارزی
هدف بانک مرکزی ایجاد ساختار و شبکهای مستقل با حضور بانکها و صرافیها به منظور شفاف سازی در عملیات بازار ارز است. بانک مرکزی در بخش خرید و فروش، توزیع و تخصیص ارز و تعهدات ارزی، نقش اصلی بر عهده دارد. اما صاحب صرافی نیست و از طریق صرافیها و بانکها عملیات ارزی را انجام میدهند.